Lucky

Lucky

“Waardig monument voor Stanton” VPRO Cinema (★★★★)

Hoofdpersoon Lucky (Harry Dean Stanton) is tegendraads, kettingrokend, stokoud, levendig en vol humor. Dagelijks hijst hij zijn 90-jarige lijf in spijkerbroek en cowboylaarzen voor zijn ronde door het zonovergoten stadje midden in de woestijn van Arizona. De rol van Lucky wordt niet alleen gespeeld door cultacteur Stanton (‘Paris, Texas’), maar is ook in grote lijnen op hem gebaseerd.

LuckyZijn dagen kennen een zelfde ritme van opstaan, spelshows kijken, een kruiswoordpuzzeltje maken in de diner, boodschappen doen in het winkeltje en ’s avonds naar de kroeg. Daar treft hij zijn vrienden en toevallige passanten en verspreidt hij zijn levenswijsheden, existentialistisch met een boeddhistisch sausje. Een van die passanten is Howard (David Lynch), die zijn schildpad is verloren.

Lucky is een soort ‘Paterson’ in de prairie. Net als in die parel van Jim Jarmusch kent Lucky een laid-back ritme dat dicht tegen het natuurlijke levensritme van de mens zit. De beelden van het stadje en de omgeving, de geweldige muziek (o.a. van Johnny Cash) en de droge humor doen de rest. De in 2017 overleden acteur Stanton voelt zich duidelijk als een vis in het water en maakt van Lucky een tegelijk eenvoudig en complex karakter. Een karakter dat afscheid neemt met een prachtige glimlach van een gelukkig mens.

Prize Ecumenical Jury_Locarno 2017

Gegevens

Regie:
John Carroll Lynch
Jaar:
2017
Land:
USA
Taal:
Engels
Ondertiteling:
Nederlands
Lengte:
88 minuten

English summary

Onze wekelijkse nieuwsbrief

Deze week

Golden Globes Best Comedy & Actress
vr 25
20:30
Golden Globes Best Comedy & Actress
za 26
20:30
zo 27
20:30
ma 28
20:30
The Modernization of Dutch Agriculture in Films 1923-1982
di 29
20:00
Studium Generale
Golden Globes Best Comedy & Actress
wo 30
20:30
Horizons Award Best Film_Venetië
do 31
20:30
Horizons Award Best Film_Venetië
zo 3
20:30

Filmhuis Movie W

Volg Movie W

Neem een kijkje op onze Facebookpagina!
Take a look at our Facebook page!

@FilmhuisMovieW

Vanavond in @FilmhuisMovieW "The bastard" . @nrc “Het verbluffende The Bastard verweeft neokoloniale geschiedenis met drama over vaders en zonen” (★★★★) pic.twitter.com/cvet…